Undgå rødvins- og kaffepletter på din hvide skjorte


Black Bow

Artikel fra: The Nano Future

Bemærk: J. Harvest & Frost - v/GEPARD Aps har sponsoreret konkurrencen i denne artikel.

Det kan til tider være svært at undgå pletter på en hvid skjorte. Med Black Bow skjorten fra J. Harvest & Frost er det dog ikke længere noget, man behøver at bekymre sig om. Ved brug af nanoteknologi fra firmaet Nanotex© er skjorten nemlig i stand til at afvise væsker som spildes på den.

Indhold

-          Hvordan virker det?

-          Om J. Harvest & Frost

-          Konkurrence: Vind en Black Bow skjorte

Hvordan virker det?

Den primære effekt, der muliggør teknologien, er skjortens hydrofobe overflade. Direkte oversat betyder hydrofob ‘bange for vand’. Forskning har vist, at overflader med en ujævn nanostruktur og en lav overfladeenergi er mere hydrofobe.[i] Black Bow skjorten opnår dette ved at, der bliver fastgjort meget små søjler af carbonhydrid polymere til de enkelte fibre i bomulden. Dette gør at væsker, der rammer overfladen, bliver løftet en anelse væk fra bomulden, som vist i figuren til venstre.[ii]

Nanotex

Bomuld er normalt et hydrofilt (vand-elskende) materiale. Dette gør, at det er meget tiltrukket af vand og derfor nemt kan få spildpletter. Det kan desuden ses i figuren til højre, hvordan kontaktvinklen (θ) er mindre, og at vandet spreder sig ud.

Ydermere er løsningen, der bliver brugt af Nanotex© og J. Harvest & Frost meget miljøvenlig. Fluorcarbon og PFOA’er er andre materialer, som sommetider bliver anvendt til at lave hydrofobe overflader. Desværre kan de have negative effekter på miljøet og være dårlige for helbredet [iii],[iv]. Nanotex© undgår dette ved at have fundet en teknik, hvor carbonhydriderne i stedet giver den ønskede nanostruktur.
 

Om J. Harvest & Frost

J. Harvest & Frost fokuserer på at lave fint arbejdstøj af høj kvalitet ved brug af de bedste materialer og med fokus på detaljer. Deres herre/dame katalog inkluderer skjorter, blazere og jakker.

Virksomheden blev stiftet i 2014 som samarbejde mellem James Harvest Sportswear og Frost og har flere internationale samarbejdspartnere. I samarbejde med nanoteknologibloggen The Nano Future, har du mulighed for at vinde en Black Bow skjorte.

Konkurrence: Vind en Black Bow skjorte.

Ved at skrive sig op til The Nano Future’s nyhedsbrev har du chancen for at vinde en skjorte. Vinderen bliver tilfældigt trukket d. 30. november 2020 og kontaktet for oplysninger om valg af skjorte. Ved at skrive dig op støtter du samtidigt et projekt med studerende fra DTU og Aalborg Universitet. Du vil modtage opdateringer om nanoteknologi og dets anvendelser en gang om ugen gennem korte artikler.

Vi håber du har lyst til at skrive dig op og støtte initiativet.

Referencer

[i] B. W. Chieng, Functionalization of Graphene Oxide via Gamma-Ray Irradiation for Hydrophobic Materials, 2019, accessed at https://www.sciencedirect.com/topics/materials-science/hydrophobic-surface

[ii] Nanotex, Aquapel, accessed Nov. 2020 at https://www.nanotex.com/aquapel/

[iii] National Center for Biotechnology Information, Compound Summary - Perfluorooctanoic Acid, accessed at https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Perfluorooctanoic-acid

[iv] Archie McCulloch, Fluorocarbons in the Global Environment: A Review of the Important Interactions with Atmospheric Chemistry and Physics, 2013, accessed at https://www.researchgate.net/publication/239197000_Fluorocarbons_in_the_
Global_Environment_A_Review_of_the_Important_Interactions_with_Atmospheric_Chemistry_and_Physics